Sunday, January 16, 2011

Ayam Serai Masak Halia Tiram




















Bahan Utama
Ayam - 1/2 Ekor

Bahan Kisar
Bawang Besar - 1 Biji
Cili Merah - 2 Batang
Cili Padi - 5-7 Biji

Bahan Hiris 
Bawang Besar - 1 Biji
Bawang Putih - 2 Ulas
Lobak Merah - 1 Batang

Bahan Titik
Serai - 2 Batang

Bahan Goreng
Lada Sulah - 3 Sudu
Sos Tiram - 2 Sudu
Garam
Serbuk Kunyit

Lain-lain
Sos Tiram - 4 Sudu Besar
Gula - 2 Sudu
Garam - Secukup Rasa
Minyak Masak


Cara Memasak :
  1. Gaulkan ayam bersama Bahan Goreng & peram selama minimum 10 minit.
  2. Goreng ayam sehingga separuh atau hampir masak.
  3. Toskan ayam dan asingkan.
  4. Panaskan minyak & tumis Bahan Hiris kecuali lobak merah & Bahan Titik. Tumis sehingga bahan layu & naik bau.
  5. Masukkan bahan kisar & sos tiram & masak sehingga naik minyak. Masukkan lobak merah.
  6. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi & gaul rata.
  7. Masukkan Gula & Garam. Biar sehingga ayam masak.
  8. Sedia untuk dihidangkan! :)

2 comments: